Koivumäen Kartanon emäntä Kirsti eläkkeelle

Koivumäen Kartanon emäntä Kirsti Dunkel jäi eläkkeelle ravintolasta loppuvuodesta 2016 lähes 20 työvuoden jälkeen. Kirsti kertoo ravintolan alkutaipaleesta sekä omista muistoistaan vuosien varrelta.

Ravintolan alkutaipale

Kirsti Dunkel osti Kartanon vuonna 1994 ja ensimmäiseksi alettiin kunnostaa piharakennuksia. Sen jälkeen nykyisen ravintolan tiloja alettiin laittaa kuntoon, ja ravintola avattiin 1999. Kirsti muutti perheineen Koivumäen Kartanon yläkerran tiloihin vuonna 2000. Alun perin oli tarkoitus, että Kirstin veli Timo perheineen muuttaisi myös kartanoon, mutta avioeron vuoksi vain Kirstin perhe tuli kartanolle. Jotta Dunkelit pystyivät pitämään Koivumäen Kartanoa kunnossa, tarvitsivat he siihen lisätienestiä ja siksi ravintola päätettiin avata alakertaan.

Aluksi toiminta oli hyvin vähäistä ja ravintola oli auki pelkästään tilauksesta ja lähinnä vain viikonloppuisin. Kartanolla ei ollut alkuun omia kokkeja, vaan tarvittaessa pyydettiin kokkipoikia Lihaniekalta töihin auttamaan. Tiloja myös pelkästään vuokrattiin vieraille ja heillä oli joko omat kokit ja tarjoilijat tai he tekivät ruoat itse keittiössä. Kirsti teki aluksi tarjoilijan työn lisäksi esimerkiksi ravintolan sisustusta ja maalaamista. Myös kaikki tukkukuljetukset ja pyykkien hoitaminen kuului Kirstin työnkuvaan, sillä siihen aikaan nämä piti itse hoitaa.

Ensimmäiseksi keittiömestariksi Koivumäen Kartanolle palkattiin Kimmo Lahti 2000-luvun alkupuolella. Ravintolapäällikkönä oli Mervi Nylund ja Kirstin lisäksi oli töissä yksi tarjoilijatyttö. Toiseksi keittiömestariksi vuonna 2003 tuli Toni Sallinen. Nykyinen ravintolapäällikkö Hanna Eskanen tuli taloon vuonna 2000 aluksi osa-aikaiseksi. Nykyinen toimitusjohtaja Sari Mielonen tuli osa-aikaiseksi taloon vuonna 2002. Sallisen jälkeen keittiömestariksi Koivumäen Kartanolle tuli nykyinen keittiömestari Harri Ruutiainen vuonna 2006. Ravintolatoimintaan kuului vuosina 2004–2008 myös keskustassa sijaitseva Kuopion Klubi, jossa Sari vastasi ravintolapäällikön tehtävistä Kirstin ja Hannan keskittyessä Koivumäen Kartanon hoitamiseen. Ravintolatoiminnan lisäksi alkuvuosina vieraille vuokrattiin rantasaunaa. Nykyinen kellarisauna remontoitiin 2000-luvun alussa, jolloin rantasauna jäi pois vieraiden käytöstä. Vuonna 2008 perustettiin Koivumäen Kartano Oy ja osakkuuden ostivat silloin Kirstin lisäksi Sari, Hanna ja Harri. Nykyisten yrittäjien myötä toiminta Kartanolla on koko ajan lisääntynyt.

Muistoja Koivumäen Kartanolta

Kirstille ei tule mieleen mitään ikäviä tilanteita ravintola-ajoiltaan ja suuremmilta kommelluksilta on vältytty. Yhtä hauskaa tilannetta Kirsti muistelee, kun rantasaunan vuokraus oli jo lopetettu ja kellarisauna oli valmistunut. Kevään ensimmäiset saunavieraat, jotka olivat useamman kerran aiemmin käyneet saunomassa Kartanolla, olivatkin ehtineet mennä jo rantasaunalle kellarisaunan sijaan. Kirsti oli juossut heidän peräänsä, mutta ensimmäinen herra oli jo ehtinyt riisuuntua ja mennä kylmään saunaan, ja huuteli saunan ovella, että sauna oli ihan kylmä. Kirsti kertoo myös, että heidän kotiin Kartanon yläkertaan on joskus baarin kautta portaita pitkin tullut vieras etsimään saunaa, kun Kirsti on itse juuri suihkusta tulleena pyyhe päällä seissyt vastassa. Myös lapsivieraat esimerkiksi hääjuhlista ovat juoksennelleet portaita pitkin välillä heidän kotiinsa. Nykyisin rappusten ja baarin välissä on paloseinä, joten vieraat eivät eksy Kirstin kotiin.

Hauskana muistona Kirstillä on muun muassa Sihteeriyhdistyksen mukavat iltatapahtumat, joissa vieraana ollut naishenkilö tunsi kartanon entisen isännän Ernst Biesen kummituksen läsnäolon kartanolla useaankin kertaan. Positiivista Kirstistä on, että Kartanolle on tullut paljon esimerkiksi lääkäriryhmiä tai muita työyhteisöjä, jotka käyvät vieraina Koivumäen Kartanolla säännöllisesti.

Eläkkeelle jäämisestä ja kiitokset

”Kiitän kovasti kaikista vuosista työkavereita sekä vieraita. Ravintolatoiminnassa olisi ollut mukava vielä jatkaakin ja iänkin puolesta se olisi ollut vielä mahdollista, mutta nivelrikko on vienyt voimia, joten viisainta on nyt olla enemmän levossa. Toivon tietysti myös, että täällä pärjätään hyvin jatkossakin.” Kirsti Dunkel, Koivumäen Kartano.

Liity postituslistallemme!

Se ei maksa mitään! Liittymällä kuulet ensimmäisenä tarjouksistamme.